poniedziałek, 21 września 2009

Zostać kelnerem

Dobry kelner potrafi obsłużyć zarówno japońskiego turystę, jak i parę królewską. Błyskawicznie dostrzega różnice między ich przyzwyczajeniami i oczekiwaniami. Jednak nie wystarczy wyłącznie wyniesiona z domu kultura i urok osobisty. Trzeba jeszcze posiąść odpowiednią wiedzę, a tą przekazują szkoły kształcące kelnerów.

Od jakości pracy kelnera zależy to, jak goście czują się w restauracji i czy są zadowoleni z obsługi. Nie wystarczy bowiem sama umiejętność przyjęcia zamówienia, przyniesienia dania do stolika i sprawnego sprzątnięcia stołu. Niezwykle ważna jest świadomość kelnerów, że służą swoim gościom i są w każdej chwili do ich dyspozycji. Zatem muszą potrafić stworzyć miłą atmosferę i sprawić, by ci, którzy korzystają z ich usług, czuli się najważniejsi. Jest to praca polegająca na ciągłych kontaktach z ludźmi, dlatego przydaje się nie tylko wrodzony wdzięk i uśmiech na twarzy, ale też umiejętność bycia psychologiem i dyplomacja.
Do zawodu kelnera przygotowują szkoły gastronomiczne w całej Polsce. Podczas kilkuletniej nauki uczniowie odbywają praktyki zawodowe w restauracjach i zdobywają wiedzę z zakresu gastronomii i obsługi gości. Bogata jest też oferta najróżniejszych szkół doskonalenia zawodowego, skierowana przede wszystkim do ludzi bezrobotnych, pragnących zdobyć zawód lub przekwalifikować się. Jednak szkoły tego typu nastawione są na edukację w różnych zawodach i nie zawsze ukończenie kursu jest równoznaczne ze zdobyciem niezbędnej wiedzy. Istnieją też szkoły, które prowadzą szkolenia skierowane niemal wyłącznie dla ludzi z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Mają one starannie przygotowane programy zajęć, które prowadzą ludzie z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, jak i mający uprawnienia pedagogiczne.
Niestety, niewiele jest dobrych firm, które prowadzą profesjonalne szkolenia dla kelnerów już pracujących w restauracjach. Właściciele restauracji zdają sobie doskonale sprawę z tego, że profesjonalna kadra jest kluczem do sukcesu firmy, dlatego niejednokrotnie we własnym zakresie organizują szkolenia dla kelnerów. Najczęściej odbywają się one w momencie, gdy przyjmowani są nowi pracownicy, ponieważ nie tylko mogą oni w ten sposób zapoznać się ze specyfiką lokalu, w którym zaczynają pracować, ale też dostosować się do standardów w nim panujących.

za restaurator.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz