wtorek, 9 lutego 2010

Kelner

Kim jest kelner? Większość osób myśli że to osoba pracująca wszędzie tam gdzie można coś zjeść lub wypić, sądzą też że każdy może wykonywać ten "prosty" zawód, który nie wymaga żadnego przygotowania. Całkowicie się jednak mylą. Bycie kelnerem to bardzo odpowiedzialna funkcja od której zależy czy goście będą zadowolenie ze swojego pobytu w lokalu i czy zechcą odwiedzić go ponownie. Zanim jednak zacznie się obsługiwać gości trzeba przejść profesjonalne szkolenie lub kurs aby uzyskać certyfikat upoważniający nas do wykonywania zawodu. Owe szkolenie trwa kilkadziesiąt godzin i kosztuje w zależności od tego jakiego stopnia kurs odbywamy od pięciuset do ponad tysiąca złotych. Podczas nauki przyszli kelnerzy uczą się od swoich trenerów (są to posiadający wieloletnie doświadczenie specjaliści), swoich przyszłych obowiązków do których należą oprócz obsługi klienta również przygotowanie sali, znajomość menu oraz nienaganny wygląd. Dowiadują się również że dobry kelner musi być osobą spostrzegawczą, inteligentną a przede wszystkim umiejącą nawiązać dobry kontakt z gościem. Szkolenie kończy się egzaminem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz